En intressant höst

Så var det då dags igen. Sommaren är visserligen långtifrån slut ännu, men de första hösttecknen börjar visa sig. Och på börsen leker man ”hela havet stormar”.

Det ser alltså ut att bli en intressant höst, med snabba börssvängningar och snabbt vunna och förlorade förmögenheter. Hur mycket det här till slut påverkar elektronikindustrin är sannerligen inte lätt att säga, men det ser väl just nu ganska bra ut. ABB tog till exempel nyss en jätteorder på kraftöverföring (HVDC) till vindkraftsparker till havs. Och det ser inte ut som om försäljningen av smarta mobiltelefoner och ”surfplattor” minskar.

Men, det är förstås alldeles för tidigt att blåsa faran över. Dessutom finns det som vanligt företag som är mer utsatta än andra.

Vi kanske kan börja i vårt grannland, Finland. Där lanserar nu Nokia sin nya MeeGo-baserade smarta mobiltelefon. Vad det verkar blir det också den enda MeeGo-baserade telefonen från Nokia innan man får igång produktionen av Windows-baserade telefoner.

Så det spelar kanske inte så stor roll hur bra man lyckats tekniskt med den här telefonen. Det blir inte alldeles enkelt att övertyga köparna om det intelligenta i att köpa en apparat där man inte kan räkna med vidareutveckling.

Under tiden fortsätter Apple att göra fantastiska vinster. Vi får väl se om Nokia/Microsoft kan hota dem vad tiden lider.

Nej, nu går jag över till ett betydligt skojigare hösttecken, nämligen årets embeddedaktiviteter. Vi börjar med embeddedkonferensen, Embedded Conference Scandinavia. Konferensen går för femte året parallellt med Tekniska Mässan i Älvsjö och här kan vi verkligen tala om en expansion. Förra året flyttade konferensen efter att slutgiltigt ha växt ur de gamla lokalerna och också i år är det den stora och moderna Victoriahallen som gäller.

Men i år är allt ännu större. Vi har fler ”tracks”, totalt fem parallella spår. Vi har fler utställare och vi räknar med ännu fler besökare. ECS är efter fem år en etablerad internationell konferens.

Embeddedpriset har en ännu längre historia. I år delas priset ut för nionde gången och som vanligt handlar finns två grundkategorier: ”student” och ”enterprise”, som vardera har ett pris. Dessutom finns ett mikromekanikpris, ”micro/nano” för det projekt – student eller företag – som bäst drar nytta av mikro/nanosystemsteknik.

Men mera om det de närmaste veckorna.

Leave a Reply