Google eller Microsoft eller…

Är det dags nu att vända upp och ner på affärsmodellerna inom mobiltelefoniområdet? Googles köp av Motorola Mobility skapar ett företag som är mer vertikalintegrerat och har möjlighet att lägga beslag på en betydligt större del av kakan än tidigare.

Naturligtvis är både Google och Microsoft noga med att trycka på sin öppenhet gentemot övriga tillverkare, men det blir allt svårare att bortse från vad som håller på att hända med Microsoft/Nokia och Google/Motorola. Det är ganska uppenbart att både Google och Microsoft har som mål att bli betydligt mera Apple-lika.

Så här långt är det mest bara självklarheter och spekulationerna inom media har handlat om hur Googles köp påverkar Microsoft och Nokia. Men det finns betydligt större osäkerheter än så. Frågan är om vi någonsin har sett en period med så stor osäkerhet och så många olika utvecklingsmöjligheter.

Ta till exempel Microsoft. Om allt går Microsofts väg blir framtidens datorer, mobiltelefoner och allt däremellan Windows-baserat. Microsoft tar dessutom över allt fler tjänster för telefoni (Skype), video, musik etc. ”Molnet” domineras av Microsoft.

Om utvecklingen inte går Microsofts väg kan det å andra sidan gå riktigt illa för företaget. Apples inbrytning med iPAD visar att operativsystemet inte alls behöver vara så viktigt som man skulle kunna tro. Och Microsoft har hittills misslyckats nästan totalt på mobiltelefonsidan.

Samma sak gäller alla spelare inom dator- och mobiltelefonivärlden. Avståndet mellan att lyckas och att misslyckas är gigantiskt. Ingen kan känna sig det minsta säker och dagens sanningar kan visa sig vara totalt felaktiga nästa år.

Vad kan vi då vänta oss den närmaste tiden? Till att börja med blir det säkert ett fortsatt experimenterande med affärsmodellerna. Under ganska många år har vi nu sett en ”delaminering” bort från vertikalintegrerade företag. På mobiltelefonsidan innebär det att nya företag som ZTE snabbt har kunnat komma ut på marknaden med telefoner baserade på standard-ASSP-kretsar och standard-OS (Android). Traditionella mobiltelefontillverkare som Samsung och Ericsson har valt samma väg.

Utvecklingen har verkat självklar, men är det inte längre. Apple har ställt mycket på huvudet och vi kommer att få se många försök från företag att öka kontrollen över teknik och pengar. Reaktionen från företag som Samsung kan bli mycket intressant.

Sedan kan ju också ”operativsystemskriget” upplösas i en stor gäspning. Man skulle mycket väl kunna tänka sig att operativsystemet förflyttas till samma nivå som dagens middleware. Om bara apparna och de viktigaste standardprogrammen fungerar spelar kanske resten mindre roll. Vi får väl se.

Svårigheten just nu är alltså inte att hitta en röd tråd i utvecklingen. Problemet är att det finns så många olika röda trådar och att de pekar åt så olika håll. Men, samtidigt gör det jobbet alldeles ovanligt intressant.

Leave a Reply