Tizen blir ny plattform

Dags igen att lära ett nytt namn. Tizen är tänkt att bli allt det som MeeGo aldrig hann bli och om Intel och Samsung får sin vilja fram kommer vi att få se Tizen i allt från mobiltelefoner till TV-apparater och netbook-datorer.

Det handlar alltså om den nya operativsystemsplattform som lanserades i tisdags. Plattformen är (så klart) Linux-baserad och bakom det hela ligger Linux Foundation och LiMo. Men betydligt viktigare är att den nya plattformen stöttas hårt av Intel och Samsung och att allt som gjorts till MeeGo kastas in i Tizen. Vi verkar alltså se slutet av MeeGo-äventyret och början på något som, om korten spelas rätt, kan bli betydligt intressantare.

För, ingen hade väl förväntat sig att Samsung skulle lägga alla ägg i Google- eller Microsoft-korgen. Ingen hade väl heller trott att Intel bara skulle ”lägga sig ner och dö” efter Nokia-fadäsen. Alldeles för mycket tid och pengar har lagts ner på MeeGo för att bara låta det projektet gå under.

Att Samsung stöttar Tizen är naturligtvis oerhört viktigt. Att Tizen är så hårt inriktat på standard-appar (baserade på HTML5 och WAC) är också viktigt. På lite sikt kan vi mycket väl få en situation där kunderna struntar i vilket operativsystem som används, bara man kan använda standardappar. Men, det allra viktigaste för mobiltelefontillverkarna är nog ändå att det finns ett fungerande alternativ till Google och Microsoft. Det är ”illa nog” att Apple fått en så stark egen ställning.

Vad innebär då Tizen för de olika tillverkarna?

För Nokia innebär det rimligen att deras MeeGo-telefon blir ännu mera svårsåld än vad den varit hittills. Även om Intel säger att de skall fortsätta stötta MeeGo är det väl ingen som på allvar tror på en framtid där. Och Nokia lär knappast göra någon nysatsning på Tizen. Nu ligger alla Nokias ägg hos Microsoft.

För alla mobiltelefontillverkare som använder Android ger Tizen en möjlighet att hålla en hyfsat hög svansföring gentemot Google. Både Android- och Tizen-plattformarna är ju Linux-baserade, så det är inte oöverstigligt svårt att gå mellan de bägge. Att gå över till Windows är betydligt mera omfattande, både tekniskt och ekonomiskt.

För Microsoft blir det kanske lite svårare att etablera sig på mobiltelefonmarknaden. Tizen kan dessutom bli en intressant konkurrent på datormarknaden. Arvet från MeeGo gör att Tizen lär fungera bra på alla PC-datorer.

Och till slut får Intel på det här sättet en chans att hålla sig kvar, även om deras roll kanske blir lite mindre uppenbar. Basen i Tizen lär nog bli Linux/ARM, snarare än Linux/x86, åtminstone för mobiltelefonmarknaden. Men, naturligtvis kommer Intel att se till att Tizen fungerar perfekt med x86. Tizen-baserade notebooks kan till exempel bli klart intressanta.

Ja, det är som vanligt kul att spekulera och Tizen gör det både svårare och roligare att förutse framtiden. Vi har väl aldrig sett så många osäkerheter och så många tänkbara utvecklingsvägar tidigare. Allt är möjligt, från ett närmast totalt misslyckande för Microsoft, Nokia och Intel, till en närmast total Windows-dominans på allt från datorer till telefoner. Ingen går säker.

Och glöm nu inte embeddedkonferensen på tisdag och onsdag nästa vecka. Klicka här för att komma till konferensens hemsida.

Leave a Reply