Intel försöker igen

Jag kanske var för snabb med att döma ut Intel på mobiltelefonmarknaden. De senaste två dagarna har företaget kunnat visa upp samarbetsavtal med både Motorola och Lenovo, där bägge skall göra x86-baserade telefoner. Lenovo kunde till och med visa upp en Atom-baserad smartphone (K800) på Consumer Electronics Show i går.

Sedan är det förstås många och tunga steg innan Intel kan säga sig vara inne i mobiltelefonmarknaden på allvar. De senaste åren har ARM i stort sett totalt tagit över och Intel blir nu tvungna att på egen hand ta fram allt det som redan finns i ARM-världen. Det blir inte billigt.

Men uppenbarligen tycker man ändå att det är värt pengarna och det kanske inte är så konstigt. Problemet för Intel är ju att de hundratals miljoner x86-baserade processorer som företaget säljer förbleknar inför de miljarder ARM-baserade komponenter som säljs.

Visserligen är Intels x86-processorer mycket dyrare än ARM-processorerna, men det är samtidigt också det största problemet. Vem väljer en dyr x86-processor med en enda leverantör och tveksamt förhållande mellan prestanda och energiförbrukning om han kan få en billig och strömsnål ARM-baserad komponent från flera olika tillverkare.

Nåväl, Intel har gjort storverk tidigare, även om man den här gången har ett betydligt tuffare arbete framför sig än när man konkurrerade ut 68000, PowerPC och Sparc. För egen del vill jag inte lägga några större pengar i Intel-vågskålen, men man vet aldrig med Intel.

Den här veckan börjar dessutom Nokia lansera sina nya Windows-baserade smarta mobiltelefoner. Här kan man verkligen tala om ”sista chansen”, men precis som med Intel skall man nog akta sig för att räkna ut Nokia. De är fortfarande starka i en del världsdelar och vem vet..

2012 börjar alltså med en fortsatt osäkerhet och det är ju skojigt. I stort sett vad som helst kan hända, både vad gäller marknad och teknik. Så jag räknar med att ha mycket att skriva om under året.

Och det kanske blir mer arbete och mindre vila i år. Stormen ett par veckor före jul krossade nämligen min hammock till småsmulor, så jag har ingen plats att sträcka ut mig längre.

Så här mycket blev det kvar av min hammock

Ja, egentligen var det väl inte stormen som ställde till det, men stormen slet av en gren på mitt jättestora kastanjeträd och sällan har jag väl sett en sådan perfekt direktträff. Vi talar här om en ”gren” där huvudstammen är över fem meter lång och har en diameter på dryga halvmetern. Hela eländet är bortemot tio meter långt och alltså stort som ett fullvuxet träd. Med en totalvikt på mellan ett och ett och ett halvt ton och en fallhöjd på dryga tre meter är det lätt att inse hur mycket som blev kvar av den stackars hammocken. Inte mycket.

Så, mellan jul och nyår gick två dagar åt till röjningsarbete och nu ser det något så när vettigt ut igen. Som tur är har jag en bra motorsåg och en stark son. Och tillsammans med övriga vindfällen lär vi ha gott om ved de närmaste fem åren.

Nej, nog med gnäll. Fysiskt arbete är nyttigt, även om jag nog föredrar att ligga och läsa en bok i hammocken (jag har läst någonstans att det skall vara extra nyttigt att vila i en hammock). Jag får vara glad att det bara var hammocken (och staketet) som strök med. Det kunde gått väldigt mycket värre.

Ha ett fortsatt gott 2012 och passa gärna på  att läsa Freddie Santamarias resereportage från Buenos Aires (högerspalten på Elektronik  i Norden-sidan eller den här länken). Där finns många bra förslag.

Leave a Reply