Intel byter spår

Två miljarder i vinst för första kvartalet i år är något som de flesta företag bara kan drömma om. Men för Intel är det nästan en halvering på två år. Nu måste snart investeringarna i smartphone-komponenter börja generera resultat.

De senaste par åren har varit jobbiga för ledningen hos Intel. PC-marknaden började plana ut redan för två år sedan och efter att Nokia backat ur MeeGo-samarbetet stod Intel utan fungerande strategi för smarta telefoner och handdatorer.

Det var alltså inte så underligt den där gången när Intelchefen Paul Otellini offentligt skällde ut Nokias nya vd Stephen Elop ”efter noter”. Intel (och Nokia) hade lagt ner massor av utvecklingstid på att kombinera de bägge företagens Linux-baserade operativsystemstrategi och Intel hade redan visat upp fungerande handdatorer. Avhoppet var ungefär det sista som Intel behövde.

Visserligen såg Intels omsättnings- och vinstsiffror alldeles utmärkta ut 2011 och en del bedömare talade till och med om handdatormarknaden som ”överskattad”. Men Intelledningen såg  säkerligen vartåt det lutade och att man redan var väldigt sent ute. PC-marknaden skulle kunna fungera som kassako länge till, men det gällde att få in foten i de nya marknaderna också. Och där var redan ARM-arkitekturen ordentligt etablerad.

Missade starten
Att Intel lät det hela gå så långt är förstås lite av en gåta. Från början var det i och för sig inte så underligt – Intel var inte särskilt intresserade av att sälja x86-arkitekturen som IP-block till telefontillverkarna, medan det för ARM var en möjlighet till fortsatt existens. Intel skulle kanske kunna ha använt den ARM-kärna (StrongARM) som man fått med Digital Equipment-köpet, men förmodligen blev de interna stridigheterna för stora och man valde i stället att göra sig av med StrongARM.

Märkligare är att man inte lyckades bättre med Atom-processorn och egna Atom-baserade systemkomponenter. Här grundlades uppfattningen att Intel inte klarade effekt/prestanda-ekvationen. Visserligen lyckades man hela tiden göra allt snabbare PC-processorer, men på smartphone/handdatorsidan gick det långtifrån bra.

Intel kommer tillbaka?
Nu verkar man i alla fall vara tillbaka med vettiga prestanda. De nya Atom-baserade serverprocessorerna fungerar tydligen bra och snart är det dags att lansera nya x86-baserade processorer för smartphones och handdatorer. Den här gången verkar man ha lagt ner betydligt mycket mera energi på arbetet än förra gången och ARM kan nog få en match vad gäller tekniska prestanda.

Den stora frågan är förstås om man har väntat för länge. Är Intel-namnet fortfarande stort nog för att telefon- och handdatortillverkarna skall hoppa på? Och lyckas Microsoft tillräckligt bra med Windows 8 för att göra kodkompatibilitet till ett tillräckligt säljargument? Intel kommer naturligtvis att se till att finnas också på andra plattformar än Windows, men det är nog ändå Windows/x86 som blir dragplåstret.

PC säljer också
Sedan skall man förstås inte glömma att laptopmarknaden fortfarande är en kassako. Speciellt vad gäller ultrabook-datorerna, som är populära, dyra och har en stor andel Intel-komponenter. Så länge Intel kan fortsätta att förbättra processorerna i nuvarande takt kommer affärsanvändarna att uppdatera sina ultrabook-datorer. Och så länge Intel kan hålla sig i framkant vad gäller prestanda kommer nog Apple att fortsätta att använda deras processorer.

Så det skulle inte förvåna mig alltför mycket om Intel tar sig igenom den här svackan också.

Leave a Reply